MAJOU BIJ WERCO

Ontmoet mij op 20 - 21 maart
Ontmoet mij op 20 - 21 maart

 

 

In de maand mei verleden jaar heb ik voor het eerst kontakt gehad met Koen Thenaers (Werco Wines). Hij beheert een wijnhandelbedrijf waarbij het aandeel van de wijnen uit Languedoc-Roussillon toeneemt en gelooft zelf heel veel in het potentieel en de toekomst van deze wijnen. Zijn bedrijf heeft zelf specifieke belangen in een wijndomein uit onze streek.

 

 

 

Sindsdien hebben we een viertal degustaties gedaan, in Oostende en in Corneilla, waar hij mij met één van zijn medewerkers is komen opzoeken. Ik heb ook een aantal flessen opgestuurd.

Einde anno 2011 werd beslist om samen te werken en binnen twee weken zal ik dus op de Opendeurdagen aanwezig zijn.

Ik verwacht de restaurateurs en wijnkeldermeesters, maar ook de geïnteresseerde kleinhandelaars, op de zaak, Hospitaalstraat N° 5 in Oostende, op dinsdag 20 en woensdag 21 maart a.s., telkens tussen 14 en 19 uur.

 

We zullen er drie topwijnen kunnen proeven:

 

. Cuvée Majou (2007): mijn hoofdwijn, goed voor ongeveer 25-40 % van de productie en samengesteld met de beste grenache en de beste carignans van het domein, plus een kleine proportie rijpe syrah. De kleur is nog zeer jong, donker granaat, zeer fraai. De neus bloeit nu open met rood fruitaroma’s, en alle kruiden van de garrigue. De mond is vol, met veel frisheid - eigenschap van onze leisteen (= “schist”) bodems. De afdronk, vol tannienen, is rond en sappig en de nadronk zeer lang. Een typische zuiderse wijn voor de gastronomie: rood vlees, wild, gestoofde gerechten.

 

. La Loute de Coume Majou (2008): een heel uitzonderlijke wijn, bestaande voor 100% uit zeer oude carignandruiven. Deze wijngaard werd aangeplant in 1922, levert slechts een zeer klein rendement op (minder dan 10 hl per ha !) maar de wijn is er verrukkelijk. De purpere kleur is zeer donker gebleven. De neus zit vol fruit (framboos en kers vooral) en de mond vertoont al de karakteristieken van oude carignan: een mooi evenwicht tussen alkohol en zuur, zachte tannienen en een fluwelen nadronk. Past bijzonder goed bij haas, maar ook bij eend, duif, bosduif en sterk rundsvlees (Aubrac, Salers, gasconne, Angus ....).

Er werden slechts 800 fl. van deze wijn gemaakt.

 

. La Cuvée du Casot (2007) : onze topwijn, afkomstig van twee percelen, te weten een in 1982 aangeplante grenache die een formidabele rijpheid bereikt – Coumo d’en Miquelet - en een oude carignan aan het uiteinde van de eigenlijke “Coume Majou” (= grote vallei). Het rendement is hier ook zeer beperkt (rond 10 hl/ha) en men probeert de uiterste uitdrukking van de rijpe Agly-vallei druiven te bereiken: zeer intense kleur, brede expressieve neus (bosbessen en kruiden vooral) en een volle mond, met zachte maar dense tannienen, zonder wrangheid. Zeer lange nadronk. Een wijn voor de “Côte de Boeuf” bij uitstek, maar ook alle vleesbereidingen met rijke sausen en .... de cassoulet ! Drinkt nu al zeer vlot maar zal zeker nog 10 jaar kunnen liggen. Ongeveer 2.000 fl werden in 2007 gemaakt.

 

Deze laatste twee wijnen werden integraal met de voeten “gepigeerd” (= geplet), ondergingen geen collage, noch filtratie bij de botteling. Een neerslag (kaliumbitartraat-kristalletjes) zal zich vermoedelijk na enkele jaren vormen, maar dit is een natuurlijk verschijnsel en heeft geen nadelige gevolgen op de smaak.

 

 

COME AND TASTE THE WINE !

 

 

Écrire commentaire

Commentaires: 1
  • #1

    Cheap Foamposites (mardi, 20 mars 2012 10:40)

    Wow, my god! Incredible articles. Really is well written.