COUME MAJOU TURNS BURGUNDIAN

Welk van beiden is de kok ?
Welk van beiden is de kok ?

 

  NOG EENS EEN BRUGS ETAPPE

  

Het verhaal van mijn relatie met Patrick Devos verloopt, zoals dat dikwijls het geval is met de Coume Majou-klanten, via een vriendschap en talrijke anekdotes.

 

 

 

Ik heb het laatste jaar van mijn eerste beroepsopleiding in een beroemde Parijze instelling genoten, waar de befaamde Brugse infektioloog en nefroloog, Johan Boelaert, vroeger ook gezeten had. Maar hij was een briljante “Résident étranger” en ik slechts een miserabele leergast met een studiebeurs. Johan woont in een heel mooi huis middenin de stad Brugge, van hetzelfde type (uiterlijk) als het beeldschone pand van De Zilveren Pauw op de Zilverstraat. Het is echter pas toen mijn vriend José Carujo (ex-Port Wines), die zoveel voor de Portugeze wijnen in België gedaan heeft, mij op een degustatie aldaar uitnodigde dat ik het mooie “Art Nouveau” intérieur kon ontdekken. Guido Francque, stichter van restaurant Hertog Jan en één van de drijfkrachten bij de Vlaamse sommelier-verenigingen, was toen ook aanwezig.

 

Een aantal jaar later was het Andy de Brouwer (Restaurant Les Eleveurs te Halle) die mijn wijnen aan Patrick Devos voorstelde. Ik was intussen wijnboer geworden ... Ik meen verstaan te hebben dat de lokale burgemeester er intussen zelf Cuvée du Casot 2005 zou gedronken hebben.

 

Tijdens onze laatste ontmoeting (verleden week) heeft Patrick voor het eerst de Cuvée Majou 2007 geproefd ... en er voor zijn Alliance menu’s besteld. Ik denk dat de lente-toeristen – maar ook zijn “habitué’s” – verwend zullen zijn. Eén van de kenmerken van Patrick zijn keuken is dat hij elke schotel in functie van een associatie met wijn klaarmaakt, en heel consequent menu’s met écht bijpassende wijnen voorstelt. Op sommige plaatsen zijn de “bijpassende wijnen” soms een ellende, maar hij plant zijn bevoorrading in functie van de komende gerechten. Het voordeel voor ons is dat de menu-wijnen in de beste omstandigheden gedegusteerd worden. Het nadeel is dat ze niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

 

Op de vaste wijnkaart zelf zal U de laatste flessen van onze La Loute de Coume Majou 2008 kunnen vinden. Wees gerust, alhoewel er in 2009 geen Loute gebotteld werd (slechts 300 liter beschikbaar in dat droge jaar, die integraal in de “Casot” opgenomen werden) is de cuvée van 2010 schitterend en bijna op dronk. De wijn is al in België beschikbaar.

 

 

Coume Majou wordt dus effektief Bourgondisch, zowel door zijn associatie met een feestelijke keuken als door de locatie van het gebouw zelf.

Karel de Stoute, Flupke de Goeie, Marieke, Maximiliaan van Oostenrijk ... zouden met plezier volgende verklaring afgelegd hebben:

“Wij, Meesters van het Gulden Vlies,

zijn van het drinken van Coume Majou niet vies!”.

 

Écrire commentaire

Commentaires: 1
  • #1

    Stefy (vendredi, 28 septembre 2012 09:02)

    Nice one info, thanks