NATASCHA STELT HET GOED !

Hommelbierkaas op .... leisteen
Hommelbierkaas op .... leisteen

 

 

 

 

Mannen, eindelijk weer wat nieuws vanuit Koksijde, onder de vorm van « pap in de mond », een hele uitleg over Poperingse Hommelbierkaas. Onze fiere 85 mm,

van Japanse komaf maar Thaaise makelij – so they say – toont U hoe het laatste stukkie eruit ziet.

 

 

 

 

 

 

Wat is in Godsnaam “Poperingse Hommelbierkaas” ?

 

Eerst en vooral een West-Vlaamse specialiteit. Wat zeg ik ? Een lekkernij van de bovenste plank, op gelijke hoogte met de Veurnse “babelutten”, de Oostendse garnaaltjes, de trappisten van West-Vleteren, de Ijzerbollen, de “tartines coxydoises”, de “frêzen”-roomijshoorntjes van bij Verdonck, de “côte à l’os” van bij Dierendonck en de .... neukpartijen ( ooooooh !) in de duinen uit onze jeugd !

Geen “zand in de ogen” dus.

 

Tweede stap: het is een harde koeiemelkkaas, een beetje van het genre “Hollandse bolkaas”, maar waarvan het “deeg” in hommelbier (of hommelbiermost?) gedompeld werd alvorens de “korst” zich te laten ontwikkelen. Armand, op geuzestekerij Drie Fonteinen te Beersel, doet hetzelfde met zijn brouwsels. De kaas verkrijgt zodus een beetje de smaak van het bier, of althans van zijn gisten.

 

Wat is dan “Hommelbier” ?

Hommel is het dialectale woord voor hoppe, en er wordt in Watou een super-lekker bier gebrouwen, bij de familie Van Eecke op de Douvieweg en op basis van die hommel. Zie hier voor de bijzonderheden.

 

Wij hebben een flinke portie kaas bij Natascha gekocht.

Natascha ?

Ja, Natascha Ynes, de vrouw van Michel, van de kaaszaak op Zeelaan 281 in Koksijde (058/51.35.29). Zij brengt er één van de rijpste en lekkerste kaasassortimenten van België aan de man. En mijn foto is een afbeelding van wat er in Corneilla van overblijft .... net op tijd.

Natascha heeft een paar gezondheidsproblemen gehad, die nu gelukkig achter de rug zijn. Ze hebben intussen bijgedragen tot een enorme verbetering in haar toestand: zij was een kettingrookster en is nu teruggezakt op ... vier per dag, met de goedkeuring (zege ?) van haar cardioloog, zegt ze. Dat zijn er nog steeds vier teveel volgens mij, maar waar moei ik me wel mee?

Proficiat Natascha in elk geval en veel moed voor het einde van het zomerseizoen.

 

Verder stelt Natascha U ook een aaantal mooie wijnen voor – onder meer de fantastische porto’s van mijn vriend Dirk Niepoort, die zij al tientallen jaren verdedigt – waartussen onze Eglise de Coume Majou 2008 en de rode Rivesaltes, le Grenat de Coume Majou 2010.

Probeer deze eens met schimmelkaas !

 

“Op een vlot van houten planken, planken
Zat een jongen met grote mond
Zo erbarmelijk te janken, janken
Omdat hij zijn KAAS niet vond

 

En te midden van die hommel, hommel
Dreef de torenspits in ’t rond...”

 

 

Écrire commentaire

Commentaires: 2
  • #1

    Gilberto Neiss (dimanche, 22 janvier 2017 23:23)


    After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve four emails with the same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Cheers!

  • #2

    Brianna Gibby (mardi, 24 janvier 2017 19:10)


    That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise info� Many thanks for sharing this one. A must read post!