EEN ANDERE « SKELETON FROM MY PAST » : PROF. ANTOINE DE BACKER

Prof. A. De Backer (UZ Brussel)
Prof. A. De Backer (UZ Brussel)

 

Ik ontving,

weereens als gevolg van het

in « De Tijd » verschenen

interview van Eric Domb,

een zeer vriendelijke

maar tevens vriendschappelijke

boodschap. Lees maar zelf (uittreksels).

 

 

“Wat een ongelooflijk fijne verrassing dat ik in de bijlage bij de krant "De Tijd" van vorig weekend, in de rubriek "Coup de coeur", een artikeltje las waarin Eric Domb uw Coume Majou voorstelde als zijn coup de coeur (...)  Ik wist direct dat jij inderdaad dé Luc Charlier, mijn studiegenoot in de geneeskunde tussen 1974 en 81, was. Intussen ook flinke wijnamateur geworden (al sinds 25 jaar eigenlijk), volg ik alles wat in dag-en weekbladen verschijnt over wijn. Ben gelukkig en trots dat jij dit hebt kunnen verwezenlijken (...) Bij deze zou ik je willen vragen mij op de hoogte te houden als je eens in Belgie bent voor een proeverij, of ook waar jouw wijnen te koop zijn. Ik zou ze graag eens proeven ...”

 

 

Het is uiteraard heel leuk om zo, jaren later, een makker uit deze studentikoze periode terug te vinden, zij het dan momenteel nog slechts op « literaire » basis.

 

Wat “Toon”, want zo kende ik hem, niet vermeldt, is dat hij ook mijn doopmeester geweest is, en een prominente cantus-leider. De “doop” (= ontgroening, bizutage in het Frans) beviel me maar half, om politieke redenen – zeker niet door preudsheid, een gevoel dat mij totaal vreemd is. Ik heb deze initiatie dus pas in het tweede jaar ondergaan, en hij zat in het comité, als vooraanstaand lid van de “GK” (Geneeskundige Kring). Op de verschillende cantus-avonden – mijn toenmalige vriendin, die later de moeder van Johan en Loïc zou worden, bezit een heel mooie stem – die ik later frekwent bijwoonde, gaf hij dikwijls het tempo aan ... tussen twee pinten bier door. Ik zang destijds vals, zing nog steeds vals, en zal spijtig genoeg eeuwig vals zingen ... maar met enthoesiasme en uit volle borst, clara voce!

 

Toon was een zeer vrolijke jonge man, een ervaren levensgenieter, een fuifneus eerste klasse en een boemelaar van de bovenste plank tijdens zijn vrije tijd, maar tevens een zeer serieuze en toegewijde student als het erop aankwam. Hij studeerde af in 1981, net als ik, maar met grootste onderscheiding denk ik - een heel verschil! - en ging toen in de heelkunde specialiseren. Hij legde een PhD thesis af, in 2006, en is nu professor in de kinderheelkunde (het specialisme van wijlen mijn vader) aan het UZ Brussel geworden.

 

Mijn CV ziet er magertjes uit, in vergelijking, maar toch mag ik hem fier (als een gieter) meedelen dat ik zeker kontakt met hem zal opnemen, bij mijn eerstvolgende komst naar België, om hem persoonlijk de wijnen van Domaine de la Coume Majou te komen voorstellen.

 

Ik heb meer dan 20 jaar lang wijnkronieken geschreven, voor verschillende tijdschriften (o.m. In Vino Veritas), ik heb deelgenomen aan enkele televisie-uitzendingen met wijn als hoofdonderwerwerp of als bijzaak, en meer bepaald op uitnodiging van Herwig Van Hove, een man die ik bewonder en met wie ik intussen bevriend ben, en ik heb een prestigieuze leeropdracht gekregen op het CERIA in Brussel (1992-97). En toch vind ik het nog steeds moeilijk om een afdoende distributie in mijn vaderland, en zeker over heel Vlaanderen, te hebben – “avis aux amateurs ...”.

Lokaal beschik ik wel over zeer competente verdelers en/of wijnzaken :

Bij La Vinothèque in Het Zoute (Mw. Lutgen) zal U zeker mijn Eglise 2008 kunnen vinden, en mogelijkerwijze ook op de kaaswinkel van Natascha en Michel Ynes op de Zeelaan, n° 281, in Koksijde (058/51.35.29).

Verder, probeer mijn zeer betrouwbaar agent in Oostende:  Werco Wines  (Koen Thenaers en Geoff.) en Pin’art in Mechelen (Serge Dewaele). Laatstgenoemde heeft een moeilijke faze van personeelsverandering achter de rug en beschikt misschien nog over een “fond de cave”. Hij zou binnenkort wel eens aan herbevoorrading toe zijn.

 

Ziezo, Toon, tot heel binnenkort

- euh, sorry, geachte Professor -

en nogmaals dank voor je mailtje !

 

 

 

 

Écrire commentaire

Commentaires: 0