DE TIJD SCHIET VOORBIJ

Binnenkort in de shops
Binnenkort in de shops

 

 

 

 

 

Wij zijn nu al aan

de derde jaarlijkse levering toe

van wijnen voor

Fonteyne The Kitchen.

 

 

 

 

 

 

Ondanks de “crisis” merken we dat de Brusselse middaglunchers nog steeds graag hun glaasje drinken, en dat de klanten die enkele flessen naar huis meenemen trouw blijven aan de keuze die we samen met de Directie gemaakt hebben: fruitige wijnen met een relatief laag alkoholniveau, lichte tannienen en zeker geen restsuiker.

 

Zo eenvoudig is dat niet: Domaine de la Coume Majou staat bekend voor eerder “stoere” wijnen, die echter niet aan elegantie ontbreken maar bedoeld zijn om bij complexe en soliede gerechten benut te worden, op onze Eglise de Coume Majou na, die een ietwat lichtere stijl bezit.

 

De waaier die speciaal voor Fonteyne The Kitchen gevinifieerd wordt is heel anders: men plukt een beetje vroeger, men verkort de weektijd met enkele dagen en men zorgt ervoor dat de wijnen vooral hun frisse kenmerken behouden, die zo goed passen bij de dieët-gerichte keuken en de exotisch getinte gerechten die aangeboden staan.

 

Dit jaar heb ik een trio wijnen aan deze toptraiteur mogen leveren : een rasechte syrah, een nieuwe rosé (die ook hoofdzakelijk syrahdruiven inhoudt) en een elegante witte wijn op basis van macabeu.

 

De Syrah is voor 100 % afkomstig van een perceel aan de top van Coume Majou, een “lieu-dit” midden in de heuvels op enkele kilometers van het dorp Estagel. Indien men vóór de 15de september plukt bekomt men daar zeer fruitige druiven die gemakkelijk frisse wijnen leveren. Als men daarentegen wat langer wacht wijkt men uit richting “zuidelijke Côtes-du-Rhône”, wat voor bepaalde mengelingen (“assemblage”) ook heel interessant kan zijn.

 

De Rosé heeft dit jaar een “nieuwe” samenstelling : we hebben (vroeg ’s ochtends, bij zonopgang) eerst enkele ranken grenache in Maury geplukt, en nadien de bovenste helft van de syrah, in het begin van onze pluk-campagne. Beide werden samen geperst, aan een zeer lichte persdruk (0.2 bar). De wijn is volledig uitgefermenteerd (dus totaal droog), we hebben hem dan meteen “proper” gemaakt (“soutirage”) om verdere evolutie te vermijden. Voor de botteling heeft men hem lichtjes ontgast en dan zorgvuldig gefilterd. Er is slechts een geringe hoevelheid sulfieten toegevoegd, juist genoeg om eventuele oxydatie te voorkomen terwijl de flessen in de winkels op u staan te wachten !

 

De Witte lijkt me een groot sukses. Verleden jaar hadden de everzwijnen al onze macabeu vernietigd en ... Fonteyne heeft het zonder ons moeten stellen. Ik bied hiervoor mijn excuses aan maar Coume Majou is een klein domein en het onmogelijke kunnen we slechts om de twee-drie jaar verwezenlijken terwijl mirakels slechts één keer per decennium geschieden. Deze wijn bestaat voor 100 % uit macabeu, die vroeg in het seizoen geplukt werd (laag alkoholgehalte, slechts 12.5 vol %) en adekwaat geperst om de aromatische kanten te bevorderen. De vinificatie gebeurde aan relatief lage temperatuur (14°C) en men heeft elke vorm van oxydatie vermeden.

 

De vrachtbrief heeft wel voor problemen gezorgd : de chauffeur die de wekelijkse verbinding met België verzekert moest het wegens ziekte laten afweten en zijn plaatsvervanger – bij een bevriende vervoermaatschappij - was een vriendelijke Portugees die nog plaats had op zijn platform maar daarentegen geen ervaring met gegiste dranken en de nodige douane-documenten. Bovendien sprak hij niets anders dan moeilijk verstaanbaar dialect. Het heeft mij ettelijke telefoontjes gekost om hem, vanuit Corneilla en in een zeer gebrekkige taal, op de hoogte te brengen van de vigerende wetgeving.

 

 

Maar ja, de wijnen zijn op tijd vertrokken !

 

 

 

Écrire commentaire

Commentaires: 0